Koko raviurheilua seuraavan kansan kesän kohokohta on käsillä, kun 81. Kuninkuusravit ajetaan Mikkelin huippunopealla raviradalla tulevana viikonloppuna. Kuninkuusravien ohella Mikkelissä ajetaan lauantaina myös 32. kerran järjestettävä St. Michel -ajo.

Kuninkuusravien päätoimikunta sai tänä vuonna huonoja uutisia jo kaksi viikkoa ennen kilpailua, kun hallitsevan ravikuningattaren I.P. Vipotiinan taustajoukot ilmoittivat, että tamma joutuu jäämään pois kuningatarkisasta takajalan koukistajajännevamman takia. Näin ollen jo ennen kuninkuuskisoja varmistui se, että kruunun haltija vaihtuu varmuudella ainakin tammojen puolella, sillä Pertti Puikkosen valmentama I.P. Vipotiina on hallitseva ravikuningatar. Myös toinen poisjäänti nähtiin tammojen puolella, kun Norikon taustajoukot ilmoittivat, että 7-vuotias tamma jää kilpailusta pois kuumeen takia.

Oriiden puolelta saatiin myös jobinpostia, kun Seppo Suurosen tallin kivikovaan kalustoon kuuluva Tuokkolan Touho joutuu jättämään kisat väliin jalkavaivojen takia. Vaikka Suuronen joutuikin jättämään Tuokkolan Touhon pois kisasta, tulevat tämänvuotisen kuninkuuskisan suosikit yhä hänen tallistaan. Juvalainen tuo viivalle hallitsevan ravikuninkaan Villihotin sekä Frankon, jolle kuninkuuskisat ovat ensimmäiset laatuaan. Myös Tähen Tuuri joutuu jäämään kilpailusta pois hankosidevamman takia.


Oriit

Oriiden taso on tänäkin vuonna erittäin hyvä, vaikka viime vuonna tallikaverilleen Villihotille niukasti hävinnyt Tuokkolan Touho sekä Tähen Tuuri ovatkin ulkona kisasta. Viime vuoden tapaan suoritusvarmuus sekä jaksavuus raskaassa kolmen lähdön kisassa nousevat avainasemaan kuninkuuskilpailussa. Myös kuskien ajosuoritukset hevosten rattailla tulevat näyttelemään suurta roolia.

Villihotti lähtee hallitsevana mestarina kisaan suosikkina, mutta oriin viimeaikaiset esitykset ovat nostaneet ilmoille kysymysmerkkejä. Teivon viimeistelystartissa ori laukkasi maalisuoralla voimissaan täysin yhdestä askeleesta. Neljään edelliseen kisaan on mahtunut kolme laukkaa ja yksi voitto. Mikäli Villihotti mielii jatkaa vallassa, ei sillä ole varaa laukata Mikkelin nopealla radalla. Villihotin vahvuutena on valtava jaksavuus sekä huimat kirivoimat.
Villihotin kovimmiksi haastajiksi nostan Bokerin, Frankon, Fransin sekä Erikassonin. Ensin mainittu pesi jo kovimmat suomenhevoset huhtikuussa ajetussa Erkon Pokaalissa ja kunto ei ole kadonnut mihinkään, sillä edellisessä startissa Suur-Hollola -ajossa ori kellotti koko lähdön kovimman ajan, 21,4 voltista. Tuo aika sivusi täyden matkan Suomen ennätystä, mutta koska ori jäi lähdössä kolmanneksi, ei aikaa noteerattu ennätyksissä. Bokerin vahvuuksia on hyvä lähtönopeus sekä jaksavuus. 9-vuotias ori on ollut parhaimmillaan keulajuoksuilla.

Suurosen tallin toinen kova on kahtena viime vuonna suomenhevoseliittiin kivunnut Franko, joka hurmaa vauhtiensa lisäksi myös vaaleilla kutreillaan. Tämä 9-vuotias ori on tehnyt tuhoisaa jälkeä alkuvuodesta, sillä 16:sta startistaan se on voittanut viisi ja ollut kuudesti toinen. Alkuvuoden ansiot ovat ylittäneet jo 60 000 euroa. Franko onkin yksi kuninkuuskisan todellisista mustista hevosista, vaikka onkin paremmin tunnettu vaaleasta ulkonäöstään. Frankon rattaille hyppää oriilla aiemmin yhden voiton ohjastanut Jani Ruotsalainen.

Mikkelissä Suurmestaruuden kesäkuun alussa voittanut Frans on myös yksi mahdollinen menestyjä, mikäli suosikit kärsivät epäonnesta. Tämä 11-vuotias ori esitteli vauhtejaan jo viime vuonna Teivon Kuninkuusraveissa ottamalla avausmatkan voiton nimiinsä. Teräsori on voittanut urallaan sekä sh-Derbyn, että Pikkukunkun. Fransin vahvuutena ovat suoritusvarmuus sekä hyvä loppukiri.

Erikassonin ura on ollut useammankin kerran jo vaakalaudalla, mutta Bella Varjosen valmentama 13-vuotias konkari on tehnyt paluun kilparadoille kerta toisensa jälkeen. Hevonen on juossut tämän vuoden puolella kuusi starttia ilman voittoa, mutta kunnossa ei ole ollut mitään vikaa, sillä ori on kellottanut jokaisessa lähdössä tasaisen hyviä aikoja, niin auton takaa kuin voltistakin. Tämä erittäin suoritusvarma ori jaksaa tehdä töitä vielä vanhoillakin päivillä ja sitä ei sovi täysin sivuuttaa ennakkokaavailuista, mikäli kuumimmat suosikit pilaavat laukkoihin tai muuten epäonnistuvat. Erikassonin hurjasta luokasta kertoo oriin voittoprosentti, joka on yli 50.

Tammat

Myös tammojen puolella on luvassa hienotasoinen ja tasainen koitos, vaikka hallitseva kuningatar I.P. Vipotiina joutui jättäytymään kisasta. Tammojen puolelta on vaikea nostaa esille yhtä kuumaa ennakkosuosikkia, mutta Marimin, Sirun Valpuriina, B. Helmiina sekä Oktaavia ovat kaikki todistaneet vauhtivaransa jo tällä tasolla, ja kuka tahansa tästä nelikosta voi voittaa tämän vuoden kuningatar -tittelin. Toki kisassa saatetaan saada myös yllätysvoittaja tämän nelikon ulkopuolelta.Marimin on tunnettu hurjasta nopeudestaan, josta viimeisin näyttö saatiin viime viikolla Teivosta, kun tamma pyyhkäisi 21,5 vauhteja maalisuoralla laukanneen Villihotin sekä keulassa juosseen Kumen ohi. Marimin on ollut tällä kaudella vahvassa vireessä, sillä 16:sta kilpailustaan se on voittanut seitsemän. Arto Hammarin ajokki on tunnettu hyvästä pätkänopeudestaan, jolla se saa yleensä hyvän juoksupaikan joko keulassa tai sen läheisyydessä. Marimin ei ole kuitenkaan keulariippuvainen hevonen ja hyvän reissun päätteeksi tämä terästamma kirii viimeiset metrit miltei lämminverivauhteja. Tämän 13-vuotiaan tamman toinen valttikortti kolmen kisan kilpailussa on ravivarmuus. Mariminkin onkin bookkereiden ennakkosuosikki kuningatarkisan voittajaksi.

Yksi kuningatarkisan mahdollisista pikkuyllättäjistä voi olla viime vuonna hopealle yltänyt Sirun Valpuriina. 11-vuotias tamma on kehittynyt viime vuosina isoin harppauksin eteenpäin. Viime vuonna se jyräsi kisassa tasaisesti sijoille 4, 5 ja 4, ja tasainen suoritus riitti lopulta hopealle. Tamma on saanut viime vuodesta lisää nopeutta, vaikka sen vahvimpina aseina täytyykin yhä pitää jaksavuutta ja suoritusvarmuutta. Mikkelin huippunopea rata ei välttämättä suosi tätä hieman tasavauhtista tammaa, mutta se on niin tasainen suorittaja, että ei olisi jättiyllätys vaikka se poistuisikin sunnuntaina Mikkelistä seppele kaulallaan.

Reijo Borgströmin valmennuksesta osallistuu kuningatarkilpaan kaksikin B. -kasvattia, mutta nostetaan esille alkuvuodesta paremmin pärjännyt B. Helmiina, joka on ravikuningatar vuosimallia 2006 ja 2007. Silloin voitokkaissa ohjaksissa istui valmentaja Borgström itse, mutta kaksi viimeistä vuotta tätä 14-vuotiasta rautarouvaa on ohjastanut Ari Moilanen. B. Helmiinalla on yhä vanhasta iästä huolimatta vauhdit kohdallaan, mutta viime aikoina laukat ovat sotkeneet sen juoksuja. Mikäli tamma pysyy kolme kisaa ravilla, pystyy se yhä taistelemaan kuningatarkisan voitosta.

Tammakisan neljäs kova on tällä kaudella ainoastaan kahdeksan kertaa startannut Oktaavia, jonka kunto on viimeistelykilpailun perusteella ainakin huipussaan. Lauri Malisen valmentama tamma kiri Vermon pitkällä matkalla etukaarteen laukan jälkeen päätöskierroksen hurjaa kyytiä, ja viimeiset 600 metriä tämä 12-vuotias kaasutteli 20,4-vauhtia. Oktaavia väläytteli nopeuttaan jo viime vuonna Teivon kuninkuusraveissa, mutta silloin laukka mailin matkalla pilasi 12-vuotiaan tamman kuningatarkilpailun. Oktaavian vahvuutena voidaan pitää hurjaa loppukiriä, jolla se ohittaa monet. Se onkin Sirun Valpuriinan ohella yksi voittajasuosikeista, mikäli Marimin ja B. Helmiina epäonnistuvat.


Kuninkuusravien päälähtöjen avausmatkojen radat kuninkuuskisaan:

Alkukauden kahdeksan nopeinta arvottiin eturivin paikoille avausmatkan 2 100 metrin ryhmäajoon. Neljä seuraavaa arvottiin takarivin paikoille.

Sunnuntain ensimmäiselle matkalle, mailille, hevoset lähtevät riveittäin käänteisessä järjestyksessä. Esimerkiksi lauantaina eturivin sisimmältä radalta numerolla 1 lähtevä Franko siis lähtee sunnuntaina mailille eturivin uloimmalta radalta numerolla 8. Takarivin Lötens Piruett puolestaan lähtee lauantaina radalta 9 ja sunnuntain mailille numerolla 12. Päätösmatkalle, sunnuntaina juostavalle 3 100 metrille, lähtöradat valitaan kilpailun senhetkisen kokonaistilanteen mukaan.
Rata: Oriit: Rata: Tammat:
1. Franko / Jani Ruotsalainen 1. Oktaavia / Kari Venäläinen
2. Boker / Esa Holopainen 2. Sirun Valpuriina / Jouni Törmänen
3. Köppinen / Antti Teivainen 3. Tsingiska / Hannu Kamppuri
4. Vieskerin Valo / Pertti Niveri 4. Helmin Roosa / Harri Kotilainen
5. Erikasson / Harri Koivunen 5. B. Turolii / Kari Rosimo
6. Frans / Juha Utala 6. Marimin / Arto Hammar
7. Turon Myrsky / Tero E Mäenpää 7. Poljento / Jukka Kolkka
8. Juppe Hoo / Jouko Tarvainen 8. Siirius / Mika Forss
9. Lötens Piruett / Pertti Puikkonen 9. R.R. Ruskariina / Tapio Perttunen
10. Tähen Tuuri / Terho Rautiainen 10. Aino-Ilona / Hannu Hietanen
11. Villihotti / Kari Rosimo 11. Velin Vinke / Antti Teivainen
12. I.P. Lento / Ari Moilanen 12. B. Helmiina / Ari Moilanen
 

Kuninkuusravit 2012, osallistujien tiedot, oriit:

Hevonen:

Ohjastaja:

Valmentaja:

Omistaja:

Voittosumma:

Boker Esa Holopainen Esa Holopainen Team Boker 201 000,00 €
Erikasson Harri Koivunen Bella Varjonen Helena Tuikka ja Jaakko Varjonen 404 264,00 €
Franko Jani Ruotsalainen Seppo Suuronen Ravitalli Suuronen Oy & Kenttälä Reijo 132 970,00 €
Frans Juha Utala Jouni Hakkinen Jouni Hakkinen 254 940,00 €
I.P. Lento Ari Moilanen Heikki Parviainen Sivolan Tila 152 540,00 €
Juppe Hoo Jouko Tarvainen Jouko Tarvainen Keränen Timo & Komulainen Jaana 96 415,00 €
Köppinen Antti Teivainen Jyrki Korhonen Jyrki & Maija Korhonen 157 130,00 €
Lötens Piruett Pertti Puikkonen Pertti Puikkonen Jari Lukkarinen 87 618,00 €
Turon Myrsky Tero E Mäenpää Tero E Mäenpää Jussi-Talli 90 810,00 €
Vieskerin Valo Pertti Niveri Pertti Niveri Janita Bollström 53 330,00 €
Villihotti Kari Rosimo Seppo Suuronen Ravitalli Suuronen Oy & Lasila Toni 202 570,00 €

Kuninkuusravit 2012, osallistujien tiedot, tammat:

Hevonen:

Ohjastaja:

Valmentaja:

Omistaja:

Voittosumma:

Aino-Ilona Hannu Hietanen Jukka Rintamäki Kiia-Karoliina Nieminen 63 470,00 €
B. Helmiina  Ari Moilanen Reijo Borgström Talli Ranch Oy 374 485,00 €
B. Turolii Kari Rosimo Reijo Borgström Talli Ranch Oy 166 855,00 €
Helmin Roosa Harri Kotilainen Harri Kotilainen Järvenpää & Honkonen & Kotilainen 86 560,00 €
Marimin Arto Hammar Esa Heikkinen Haukivaara Terhi & Heikkinen Esa 218 655,00 €
Oktaavia Kari Venäläinen Lauri Malinen Taisto Nurmio 142 540,00 €
Poljento Jukka Kolkka Petri Koskenmäki Petri Koskenmäki 44 870,00 €
R.R. Ruskariina Tapio Perttunen Risto Pesonen Risto Pesonen 47 460,00 €
Siirius Mika Forss Tanja Soukka Jokela Marjatta & Ts Ravipiste Ay 51 590,00 €
Sirun Valpuriina Jouni Törmänen Aimo Vuorisalo Anu Hyytiäinen 103 348,00 €
Tsingiska Hannu Kamppuri Mika Kallio Petteri Salonen 27 850,00 €
Velin Vinke Antti Teivainen Aarne Halla-Aho Aarne Halla-Aho 292 300,00 €
St. Michel -ajo 2012:
Tämän vuoden St. Michel -ajo ei Kuninkuuskisojen takia nouse aivan aikaisempien vuoden tasoiseksi kilpailuksi, sillä palkintoja on pudotettu roimasti viime vuodesta. Tällä kertaa viivalla onkin viisi kotimaista ja kolme ruotsalaista ravuria.

Tuore tammojen Suomen ennätyksen haltija She Loves You arvottiin ykkösradalle mailan matkalla ajettavan ryhmälähtöön. Tamma ei ole mikään starttiraketti, mutta se saanee kohtalaiset asemat sisäradalta eikä sen menestys saa tulla yllätyksenä.

Taistelussa 30 000 euron ykköspalkinnosta kotimaisen parhaimmiston haastavat ruotsalaisvieraat I Saw You, Conrads Epilog ja Victoria Sisu.

Ruotsalaisista ennakkoon kovin on I Saw You, joka lähtee auton takaa todella lujaa. Åke Lindblomin ohjastama ja valmentama ruuna kestää hurjankin matkavauhdin ja keulaan päästessään se olisi hankala lyötävä.

St. Michel -ajo, 2012 lähtölista:

1. She Loves You / Seppo Markkula
2. Conrads Epilog / Jan Norberg
3. Maxwell Mayday / Ari Moilanen
4. I Saw You / Åke Lindblom
5. Brisco Rodeo / Pekka Korpi
6. Aaron De Veluwe / Tuomas Korvenoja
7. Womanizer S / Tommi Kylliäinen
8. Victoria Sisu / Antti Teivainen 

Pelivalinnat Kuninkuusraveihin 2012:

Nordicbet on ainoana bookkerina avannut kohteet Kuninkuusraveista. Alla on Nordicbetiltä kerätyt ja pelivalinnaksi nousevat kohteet. Päivitän vihjeen, mikäli muut bookkerit avaavat kohteita ja pelattavaa löytyy.

Kuvat: Hippos.fi kuvapankki

Bookkeri:

Pelivalinta

Kerroin

Nordicbet Kuningatarkisa: Sirun Valpuriina, sija 1-3 1,70
Nordicbet Kuningatarkisa: B. Helmiina, voittaja 6,00
Nordicbet Kuninkuuskisa: Franko, sija 1-3 2,70
Nordicbet Kuninkuuskisa: Franko, voittaja 10,00
Nordicbet H2H: Sirun Valpuriina - Marimin 1,90
Nordicbet H2H: Boker - Villihotti 2,20