NHL:n varaustilaisuus käydään 21. kesäkuuta Vancouverissa ja tapahtuman ensimmäinen julkistettava nimi on kasvanut tuoreimpien MM-kisojen myötä entistä isommaksi arvoitukseksi. 

Jääkiekon tulevaisuuden lupaukset tuodaan julki Pohjois-Amerikkalaisella näyttämöllä NHL:n varaustilaisuuden muodossa kesäkuun lopussa. Tänä vuonna käsillämme on sinällään erikoinen vuosi, koska todellisesta ykkösnimestä ei tunnu olevan kaiken kattavaa konsensusta. Tarjolla on kaikesta huolimatta tasan kaksi vaihtoehtoa - Kaapo Kakko tai Jack Hughes

Hughes kieltämättä hurmasi kiekkomaailman ensimmäisenä tehoillaan ja taidoillaan Pohjois-Amerikkalaisella jäällä, mutta Kakko onnistui nostamaan profiiliaan Euroopassa erikoisella tavalla, joka kulminoitui lopulta Suomen maailmanmestaruuteen. Suomalaisten lasien takaa katsottuna Kakko on kärkinimi, Yhdysvalloissa kuulutetaan edelleen isosti Hughesin nimeä, kun taas puolueeton kiekkoseurailija varmaan asettaisi kaksikon kutakuinkin samalle viivalle. 

Molempien pelaajien heikkoudet ja vahvuudet ovat tiedossa, mitkä luonnollisesti vaikuttavat varaustilaisuuteen, mutta kulissien takana on myös kaukalon ulkopuolisia draftiin vaikuttavia voimia.

NHL Draft 2019: Kaapo Kakko vs. Jack Hughes
Kumpi varataan ykkösenä?

Kakko: Hughes:
4.50unibet 1.16unibet
4.00nordicbet 1.20nordicbet
4.00betsson 1.20betsson
4.00betsafe 1.20betsafe

Kaapo Kakko - kolmen turnauksen maailmanmestari 

Jos joku jääkiekkoa seuraava ihminen ei ollut täysin perillä Kakosta, niin viimeistään nyt pitäisi olla selvää, että millaisesta pelaajasta on kyse. Kakko on voittanut erikoisen paljon kansainvälisellä tasolla, vaikka on vasta teini-ikäinen. Palkintokaapista löytyy alle 18-vuotiaiden kultamitali, U20- turnauksen maailmanmestaruus ja tuoreimpana miesten tasolla voitettu maailmanmestaruus. 

Kakko hämmästytti kuluneella kaudella paikallisia kannattajia TPS:n nutussa, mutta kansainvälisiin otsikoihin hän pääsi kunnolla MM-kisojen takia. Turkulainen nakutti turnauksessa pätevät tehot 6+1=7 ja nousi lyhyessä ajassa Leijonien tärkeimmäksi maalintekijäksi. Todella näyttävät osumat aikuisia vastaan noteerattiin useampaan otteeseen valtameren toisella puolella ja Kakko on onnistunut saamaan useamman amerikkalaisen rummuttamaan tämän varaamista ensimmäisenä. 

18-vuotias osoitti olevansa ykkösvarauksen veroinen jääkiekkoilija vailla epäilyksiä. Ensimmäisenä on mainittava Kakon peliäly ja kiekonkäsittely yhdistettynä suojaukseen sekä kulmapelaamiseen. Kokoa Kakolla on 187 senttimetriä ja painoa noin 86 kiloa, fyysiset ominaisuudet näkyivät kokeneita puolustajia vastaan kaksinkamppailuissa, joissa päällystäkit karistettiin kannoilta näyttävästi. Hän rakensi upeita paikkoja ketjukavereille ja suuri itsevarmuus kiekon kanssa paistoi läpi menestyksellä koko turnauksen ajan. 

Maalinteko käy myös käytännössä luonnostaan. Laituri lukee peliä todella hyvin ikäisekseen ja hyödyntää maalien takomisessa taitavia käsiä, laukausta ja ohjauksia. 

Jack Hughes - Amerikan ykkönen

Miltei kaikki merkittävimmät julkaisut jääkiekossa ovat yksimielisesti sijoittaneet Hughesin ykköseksi, eikä suotta, sillä kyseessä on äärimmäisen taitavasta keskushyökkääjästä. Amerikkalainen on kunnostautunut taitavana luistelijana, jota on luonnehdittu "sähköiseksi" ja "dynaamiseksi" pelaajaksi kiekon kanssa, joka on aina askeleen edellä vastustajia. 

Kenties merkittävin saavutus tähän asti on Aleksander Ovetškinin alle 18-vuotiaiden MM-turnauksen piste-ennätyksen rikkominen. Hughes asetti kahden turnauksen jälkeen uuden ennätyksen tehoilla 14+18=32 ja vakuutti monet asiantuntijat suorituksellaan miltei pysyvästi. 

Pohjois-Amerikkalaisissa liigoissa ja junioreiden turnauksissa Hughes antoi paljon aihetta julistaa hänet ykkösvaraukseksi, mutta Slovakiassa vaakakuppi kuitenkin väistämättä kallistui toiseen suuntaan. 

Ensinnäkin tarkastelemalla Hughesin tehopisteitä huomaa, että saldona ovat vaivaiset kolme maalin johtanutta syöttöä seitsemässä ottelussa, eikä ainuttakaan maalia. Hughes myös jäi valitettavan monessa ottelussa pimentoon ja epäonnistui saamaan pelistä kiinni, joten koirankoppi kutsui isossa ottelussa Kanadaa vastaan. Nuoren suurlupauksen penkittäminen noteerattiin kaikkialla ja antoi tietysti syytä pieneen hymyyn suomalaisten leireissä. 

Siinä missä Kakko väläytteli taitojaan monella eri tavalla isoissa paikoissa, Hughes jäi auttamatta pahimman kilpailijansa varjoon Slovakiassa. Brutaali totuus on kuitenkin se, että kehnoista kisoista huolimatta ennakoidun ykkösvarauksen paikka ei ole siltikään uhattuna. 

New Jersey Devilsin uudet kasvot 

Slovakiassa pelatun turnauksen perusteella ykkösvarauksesta ei pitäisi olla mitään epäselvää, mutta valitettavasti "Skoda Cup" ei tätä kisaa ratkaise. Kakko teki tietysti voitavansa, mutta kun kyseessä on nimenomaan New Jersey Devils, sopii Hughes heidän suunnitelmiin suomalaista paremmin. 

Joukkue tarvitsee Taylor Hallin vierelle uusia kasvoja ja ei ole salaisuus, että Devilsin supertähti on Hughesin lähipiirin ystävä. Hughes on amerikkalainen keskushyökkääjä, joka ei tule kärsimään ylimääräisistä sopeutumisvaikeuksista ja tämä on myös etu. Kaiken kukkuraksi  Hughesin isä Jim Hughes ja Devilsin GM Ray Shero ovat hyviä tuttuja, sillä Shero oli vanhemman Hughesin pelaaja-agentti. Voi siis varmuudella päätellä, että alustavia keskusteluita Hughesin perheen sekä Devilsin johdon välillä on käyty.

Kaapo Kakko on pelannut upean kauden ja kyseistä taivalta Euroopassa ei olisi voinut päättää paremmin. Aikuisten maailmanmestaruus ei takaa ykkösvarausta ja todennäköisesti ura jatkuu Devilsin sijasta maineikkaan New York Rangersin riveissä. Tämä ei missään nimessä ole häpeä tai häviö, sillä legendaarinen organisaatio ja sen kannattajat valmistautuvat vastaanottamaan suomalaisen avosylin tämän uuteen kotiin Madison Square Gardenille.