Volgan varrella sijaitseva Nizhni Novgorod, tuttavallisemmin vain Nizhnni on Venäjän viidenneksi suurin kaupunki 1,25 miljoonalla asukkaallaan, ja se sijaitseen noin 400 kilometriä Moskovasta itään. Tällä kaupungilla on myös hyvin vaiherikas historia, ja se on yksi Venäjän tärkeimmistä taloudellisista, tieteellisistä, koulutuksellisista ja liikenteellisistä keskuksista. Tutustu nyt tähän MM-Jalkapallon isäntäkaupunkiin, ja mitä kaikkea sillä onkaan tarjota sinulle, jos mietit lähteä katsomaan kesällä maailmanmestaruustason futista.


Nizhni Novgorod isäntäkaupunkina

Nizhni Novgorod on vanha venäläinen kaupunki, jonka Vladimirin ruhtinas Juri II perusti vuonna 1221. Vuonna 1932 itse isä aurinkoinen, Josef Stalin nimesi kaupungin uudelleen Gorkiksi, ja se kantoi tämän kuuluisan venäläisen kirjailijan, Maksim Gorkin nimeä aina Neuvostoliiton hajoamiseen asti, vuoteen 1990. Maksim Gorki oli yksi Neuvostoliiton juhlituimmista sankareista, sillä hän kuvasi teksteissään proletaarin karmeaa kärsimystä.

Neuvostoliiton, ja varsinkin toisen maailmansodan aikana kaupungista tuli tärkeä teollisuuskeskus sen sijainnin takia, ja Luftwaffe pommittikin kaupunkia ja varsinkin sen tehdasalueita raskaasti. Myös monille meille, ja varsinkin vanhemmalle polvelle on tuttu venäläisvalmisteinen automerkki GAZ, joka tulee sanoista Gorgovskij Avtomobilnij Zavod, eli suomeksi vapaasti käännettynä Gorkin Automobiilitehdas. Autotehtaan malleihin kuului muun muassa legendaariset Pobeda, ja eliitille sekä valtion päämiehille tarkoitettu Volga.

Nykyään kuitenkin tämä Neuvostoajan ylpeys on myyty länsimaisille kapitalisteille, ja ironisesti sen omistaa nykyään Yhdysvaltalainen Ford, joka oli malliesimerkki kapitalisesta riistosta neuvostokouluissa.

Toisen maailman sodan jälkeen Nizhnistä, tai oikeastaan Gorkista tuli niin sanottu suljettu kaupunki, jonne ulkopuolisilla ja varsinkaan ulkomaalaisilla ei ollut asiaa.

Tämä johtui siis raskaasta teollisuudesta, ja varsinkin sotatarviketeollisuudesta sillä alueella valmistettiin, tutkittiin ja kehitettiin näitä, ja siellä tuotettiin merkittävä osaa maan sotakalustosta.

Nizhni Novgorod on hyvin suosittu matkailukohde varsinkin venäläisten turistien keskuudessa, ja sieltä löytyy varmasti kaikki palvelut mitä modernissa suurkaupungissa kuuluukin olla.

Se on hyvien liikenneyhteyksien päässä, ja kaupunkiin pääsee niin luotijunalla Moskovasta ja kaupunkia palvelee myös kansainvälinen vilkkaasti liikennöity lentokenttä.

Nizhni Novgorod on hyvin tunnettu myös meillä urheilupiireissä, sillä Kaupungin oma KHL-seura Torpedo kuuluu liigan kärkipään joukkueisiin. Futbolnij Klub Volga Nizhni Novgorod oli kaupungin oma jalkapallojoukkue, joka pelasi Venäjän omassa Valio- eli Premjer-Ligassa sekä ykkösdivisioonassa, mutta seura lopetettiin vuonna 2016 taloudellisten vaikeuksien takia.

Toivomme kuitenkin, että näistä kesällä järjestettävistä Jalkapallon MM-kisoista kaupunki saisi uuden kipinän jalkapallon pelaamiseen ja siellä ryhdyttäisiin järjestämään toimintaa lajin suhteen ihan liigatasolla.

Nizhni Novgorod matkakohteena

Meille suomalaisille kisaturisteille, NIzhni Novgorod, ei varmasti olisi mikään mahdoton kohde. Kaupungista löytyy runsaasti hotelleja, ja kaupunkiin pääsee myös helposti Moskovan tai Pietarin kautta lentäen, eivätkä hinnat ole täysin saavuttamattomissa. Myös junayhteys toimii Moskovan kautta, kunhan vain vaihtaa rautatieasemaa. Yksi hyvä ideahan olisi ottaa Tolstoi-yöjuna Helsingistä Moskovaan, ja sieltä vaihtaa Sapsan -pikajunaan, joka taittaa kaupunkien välisen matkan noin neljässä tunnissa.

Eli tämäkään mesta on siis saavutettavissa vielä inhimillisellä budjetilla, ja kaupungissa järjestettävissä karsintaotteluissa pelaavat muun muassa Ruotsi ja Etelä-Korea, Argentina ja Kroatia sekä Englanti ja Panama. Kaupunkiin rakennetaan kisoja varten uusi 45.000 henkeä vetävä Nizhni Novgorod Stadium, ja sen pitäisi myös valmistua kisoihin mennessä aikataulun mukaisesti

Jos kesälomasuunnitelmat ovat kisojen aikaan auki ja seikkailumieltä löytyy, kannattaa myös tosissaan miettiä tätä kaupunkia vaihtoehtona käydä katsomassa MM-kisoja. Kaupungista löytyy varmasti kaikkea mielenkiintoista Jalkapallon lisäksi, ja hintataso on suhteellisen edullinen myös meille suomalaisille, vaikkakin oletettavasti kaupungin hintoihin ja palveluihin voi tulla pieni kisalisä.

Mukavaa matkaa ja muistakaa lähettää meille postikortti!