NHL- kiiman huipennus saa alkutahdit ensi yönä. Urheiluveikkaus pureutuu torahampaillaan kiekkokauden päättävään spektaakkeliin.

Mainosmiehet kehittelevät aina jonkin historiallisen tarinan näiden kohtaamisten ympärille ja tänä vuonna teemana on "Original Six" -Stanley Cup. Termillä viitataan kuuteen alkuperäiseen NHL- joukkueeseen jotka muodostivat NHL: n vuodesta 1942 vuoteen -67 asti. Molemmat finalistimme kuuluvat tähän kunniakkaaseen joukkioon ja vastaavaa "Original Six" -sarjaa ei ole pelattu sitten vuoden -79.

Chicago Blackhawks. Boston Bruins. Näistä legendaarisista seuroista tulee ensinnä mieleen sanat: perinteet ja menestys. Molemmat ovat 2000- luvulla nostaneet maljaa kertaalleen(Chicago 2010, Boston 2011). Vaikka molemmat seurat ovat tuttu näky Playoffeissa niin edellistä keskinäistä pudotuspelikohtaamista saa hakea niinkin kaukaa kuin vuodelta 1978.

Chicago Blackhawks - Matka Stanley Cupiin

Ketään NHL: n runkosarjaa seurannutta ei yllättäne, että toinen Stanley Cup- joukkueista on  väkevää kautta puskeva, läntisen konfrenssin ylivoimaisesti harjannut Chicago Blackhawks. Joukkueen matka kohti kannua sujui Detroit- sarjaa lukuunottamatta suhteellisen vaivattomasti.

Ensimmäisellä Playoff- kierroksella Minnesota ei pystynyt vastaamaan punaisten vyöryyn ja jatkopaikka heltisi voitoin 4-1. Toisella kierroksella oli muhimassa kauden suurin sensaatio, kun Anaheimin tiputtanut Detroit Red Wings johti sarjaa jo 3-1. Chicago näytti kuitenkin suuruutensa ja kampesi vaadittavat kolme voittoa putkeen, välttäen kesälomat.

Kolmannella kierrokselle Chicago sai kunniatehtävän tiputtaa hallitsevan mestarin, Los Angeles Kingsin. Se hoitikin homman tyylillä, häviten ainoastaan yhden vierasottelun. Kings- sarja päättyi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä joten lepoaikaa jäi 4 päivää.

Boston Bruins -  Matka Stanley Cupiin

Runkosarjassa itäisen konfrenssin nelospaikalta Playoffit aloittaneen Boston Bruinsinkaan kipuaminen kauden päätösotteluihin ei pitäisi tulla yllätyksenä kenellekään. Moni toki uskoi, että joukkueen taival katkeaa konfrenssin finaaleissa Penguinsin toimesta.

Bruins avasi tämän kauden Playoffit värikkäällä, game seveniin edenneellä sarjalla Toronto Maple Leafsia vastaan. Ratkaisuottelusta muodostuikin yksi vuosituhannen hienoimmista comebackeista. Toronto johti ottelua 4-1, kun peliaikaa oli jäljellä n. 15 minuuttia. Horton toi Bruinsin kahden maalin päähän kymmenisisen minuuttia ennen loppua, antaen joukkueelle vielä toivonkipinän. Kipinästä syttyi eniten Patrice Bergeron. Kanukkisentteri alusti ensin 4-3 kavennuksen ja tämän jälkeen vei 4-4 tasoituksellaan ottelun ratkaisun jatkoajalle. Jotta sankaritarina olisi täydellinen, Bergeron rouhi irtopalan reppuun kun jatkoaikaa oli pelattu n. 6 minuuttia.

Vaikean Toronto- sarjan jälkeen joukkueen tie kohti Cupia on ollut ilmiömäinen. Ei tarvitse kuin katsoa toisen ja kolmannen sarjan jälkeen kertynyttä voitto/tappio saraketta ja voi julistaa Bruinsin olevan tällä hetkellä täydellisessä terässä. 8 voittoa ja yksi tappio. Ja kun vastustajat olivat NY Rangers ja joidenkin papereissa jo varmaksi mestariksi julistettu Pittsburgh Penguins niin saldoa voidaan pitää suorastaan hämmästyttävän kovana. Bruins löi naulan Pittsburghin arkkuun viime perjantain ja lauantain välisenä yönä joten se sai päivän enemmän valmistautumisaikaa kuin Chicago.

Lähtökohdat sarjaan

Luvassa on erittäin vauhdikas ja varmasti viihdyttävä SC- sarja. Molemmat joukkueet osaavat fyysisen pelin ja odotankin komeita taklauksia. Gloriaa on tavoittelemassa kaksi niin tasavahvaa ryhmää, että kautta saatetaan jatkaa jopa seitsemänteen otteluun asti. Marginaalit ovat niin niukkoja, että jokainen peli tulee olemaan ns. "one goal game". Kertoimien perusteella Chicago lähtee ottelusarjaan selvänä suosikkina.

Avausottelu Chicagossa määrittää pitkälti suunnan. Aiempia kohtaamisia näiden joukkueiden välillä ei tällä kaudella nähty runkosarjassa, joten on täysi arvoitus miten nykyiset pelityylit asettuvat toisiaan vastaan.

Hyökkäys

Chicago on hyökkäyspään taitotasoltaan hivenen Bostonia edellä. Patrick Kane, Patrick Sharp, Jonathan Toews ja Marian Hossa. Siinä muutama nimi joiden käsistä saatetaan nähdä tämän sarjan ratkaisevia osumia. Taitotaso on hirmuinen. Erityisesti Kane tuntui löytäneen maalijyvänsä Kingsiä vastaan. Kuivan kauden jälkeen hän viimeisteli viimeisessä kahdessa matsissa neljästi.

Vaikka Chicagon rosteri vilisee nimimiehiä niin ylivoimapelaaminen on tilastojen valossa jäänyt kohtuullisen vaisuksi. Blackhawks on osunut ylivoimillaan 13,7%  tehokkuudella. Tämä on suhteellisen vähäisesti ja parannusta tarvitaan, kun vastaan iskee yksi NHL: n parhaista alivoimista.

Bostonia pidetään yleisesti puolustuksen kautta pelaavana joukkueena. Sitä se onkin, mutta ei kannata unohtaa, että puolustavalla pelitavalla pärjääminen vaatii hyökkääjät jotka käyttävät tekopaikat hyväkseen. Niitä Bostonilta löytyy.Bruinsin ykkösvitjan keskeltä löytyy Playoffs- pistepörssin kärki, David Krejci. Tsekki on taiteillut jo 21 pistettä ja johtaa myös maalipörssiä yhdeksällä osumalla. Krejcin rinnalla luistelee plus-miinus tilaston kärki Nathan Horton ja todellinen voimahyökkääjä Milan Lucic.

Patrice Bergeron, Brad Marchandin ja kokeneen Jaromir Jagrin muodostama kolmikko on aina vaarallinen päästyään sinisen sisään. Tämä vitja osaa myös puolustuspelin ja saanee paljon jääaikaa.

Bostonin ylivoimapeli Penguinsia vastaan jätti kysymysmerkkejä. Joukkue ei onnistunut maalaamaan ylivoimalla kertaakaan.

Puolustus ja maalivahdit

Boston lähtee tuttuun tyylinsä puolustuksen ja erityisesti tulikuuman Tuukka Raskin kautta hakemaan taisteluvoittoja. En osaa sanoa kummalla on kovempi hyökkäyskalusto, Chicagolla vai Pittsburghilla. Tosiasia on kuitenkin se, että Boston päästi hyökkäysvoimaista Pittsburghia vastaan ainoastaan kaksi maalia. Se onnistui nollaamaan täydellisesti Pensin starat. Crosby, Malkin, Iginla. Kaikilla tehopisteet 0+0.

Bostonin puoluspelin kulmakiviä ovat loistavien kahden suunnan hyökkääjien lisäksi slovakijätti Zdeno Chara ja tämän pakkipari Dennis Seidenberg.

Alivoimapeli kuuluu Bostonin vahvuuksiin ja Pittsburghia vastaan se toimi kuin ajatus. Viidestätoista ylivoimasta Penguins ei onnistunut hyödyntämään yhtäkään.

Tuukka Rask on ollut Bruinsin maalilla kuin seinä. Torjuntaprosentti 94,3 on Playoffien paras. Päästettyjen maalien keskiarvo Tuukalla on 1.75 maalia / ottelu.Rask pelaa vasta elämänsä toisia Playoffeja, mutta epävarmuutta tai hermostuneisuutta ei ole ollut tähän saakka havaittavissa. Todellinen haaste on kuitenkin vielä edessä, kun suomalaisen kapeille harteille ladataan valtavat Stanley Cup- paineet. Boston menestyy ja kaatuu Raskin mukana. Rask on vahvasti ehdolla Conn Smythe Trophyn eli Playoffien MVP- palkinnon saajaksi. Kyseessä olisi historiallinen kunnianosoitus, sillä kukaan suomalainen ei ole koskaan voittanut ko. palkintoa.

Chicagon puolustus ei juurikaan häpeä vastustajalleen. Se jää ehkä hivenen fyysisyydessä, mutta liikkuvuus korvaa paljon. Liikkuvuudesta puhuessa pitää nostaa esille yksi pelaaja. Duncan Keith. Vikkelä kanukkipakki saattaa tuottaa Bruinsille ongelmia nousuillaan ja terävällä vedollaan.

Tässä sarjassa ei varmasti juhlita ylivoimaosumilla (jos osumilla yleensäkään). Chicagon alivoimapelaaminen on nimittäin ollut koko Playoffien parasta. Onnistumisprosentti on huikea 94,8%.

Viimeisenä lukkona Blackhawksin maalilla toimii Playoffien toiseksi paras maalivahti, Corey Crawford. Päästettyjen maalien keskiarvo on Crawfordilla niukasti Tuukkaa parempi 1,74. Torjuntaprosentiksi on playoffeissa kertynyt 93,5. Jos Chicago johonkin kaatuu, niin tuskin ainakaan maalivahtiin.

Veikkaus ja kertoimet

Supertasainen kaksikko. Vedonlyöjälle sarja on painajaismainen veikattava ja voi kääntyä kummalle tahansa.

Aloitetaan niistä faktoista jotka tulevat toteutumaan koko sarjassa ja tehdään pelivalinnat niiden perusteella. Vähämaalista. Vähintään kuusi ottelua nähdään.

Ensimmäisen ottelun pelivalinta 1 on alle 4.5 maalia. Bet365.com tarjoaa kelpo 2.05 kertoimen tälle valinnalle.

Tehdään vielä toinenkin betsi ensimmäiseen otteluun ja kokeillaan Bostonin moneyline voittoa Betsafelta kertoimella 2.32. Bruins on viihtynyt hyvin myös vieraissa, joten kotietu tässä hivenen yliarvostettu.

Mikäli haluaa betsata koko sarjaan niin suosittelen panostamaan Bruinsiin. Kotiedusta huolimatta Chicago on asetettu liian kovaan suosikkiasemaan, Bostonin kertoimissa on etua.

Kerroinvertailu Stanley Cup 2013 ottelu 1:

Bookkeri 1 X 2
Bet365 2.10 3.60 3.20
Betsafe * 2.10 3.75 3.05
Comeon! 2.10 3.65 2.85
Nordicbet 2.15 3.70 3.00
Unibet 2.10 3.70 3.15
Veikkaus 2.15 3.55 2.80

Betsafen kertoimet ovat samat kuin www.betsson.com: n.

Suurin kerroin kilpailu

Voita suosikkipelaajasi pelipaita >>