Mahdoton tavoite
 

Suomen olympiakomitea asetti talven 2018 Pyeongchangin olympiakisoihin sekä Tokion 2020 kesäkisoihin yhteisen mitalitavoitteen. Tuo tavoite kattaa kaikkiaan kymmenen mitalia, joista talvikisoista plakkariin kertyi kuusi. Näin ollen Tokion osalta jäljelle jäi neljän mitalin tavoite ja kun pidetään mielessä, että Suomen mitalisaalis kesän 2016 Rion kisoista oli Mira Potkosen saavuttama olympiapronssi, tavoitetta voi pitää mahdottomana. Kansainvälinen kilpailu on näet ainoastaan koventunut noiden kisojen jälkeen ja jokainen mitali olisi ehdottoman positiivinen yllätys.

Mitalitoivot


Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki on todennut useissa eri haastatteluissa, ettei Suomen joukkueessa ole yhtään urheilijaa, jonka normaalitaso riittäisi mitaliin. Vastustajiensa lisäksi aikaa vastaan kamppailevan Mira Potkosen mahdollisuudet lienevät ennalta parhaat. Edellisissä kisoissa 36-vuotiaana mitaleille yltäneen Potkosen kannalta kisojen siirtyminen vuodella eteenpäin pandemian vuoksi ei luonnollisesti ollut eduksi, mutta kansainvälinen olympiakomitea rukkasi samalla myös säädöksiään ja näin ollen Potkonen saa otella kehässä vielä 41-vuotiaanakin. Mitaleille venyminen on mahdollisuuksien rajoissa.

Mitalikandidaatteihin kuuluu ilman muuta myös Kaliforniassa syntynyt, isänsä synnyinmaata olympiatasolla edustava Lizzie Armanto. Olympiatasolla uutena lajina nähtävän rullalautailun aivan ehdottomalla huipulla vuosikausien ajan kilpaillut 28-vuotias Armanto saavutti kisapaikan vaivattomasti, mutta vaikea loukkaantuminen on häirinnyt valmistautumista kisoihin. Armanto kaatui megarampissa San Diegossa lokakuussa 2020 sillä seurauksella, että naisen reisiluu murtui. Kuntoutuminen on vienyt kauan ja paluukisa Des Moinesissa Yhdysvalloissa ei ollut rohkaiseva. Mikäli Armanto ehtii kuntoutua oman lajinsa alkuun mennessä, hän on ehdottomasti maailmanluokan tekijä omassa lajissaan ja täten mitalitoivo myös olympialaisissa.

Senni Salminen on kohonnut yleisurheilutaivaalla raketin lailla. Imatran Urheilijoita edustava 25-vuotias Salminen on parantanut ennätystään kolmiloikassa kuluvan kesän aikana useaan eri otteeseen ja samalla rikki on mennyt myös Heli Koivula-Krügerin 18 vuoden ikään ehtinyt SE-tulos. Ensin Salminen siirsi Suomen ennätyksen omiin nimiinsä hypätessää Paavo Nurmi Gamesissa kesäkuussa tuloksen 14,51 ja saman kuun aikana Romaniassa lukemia paranneltiin vielä 12 sentin verran. Tulos 14,63 oikeuttaa maailmanlistalla kahdeksanteen sijaan, joten Salmisella on kaikki eväät kamppailla huipputasollaan paitsi finaalipaikasta, myös paremmista sijoituksista. Maailmanlistan kärjessä ylhäisessä yksinäisyydessään olevan Kolumbian Yulimar Rojasin jälkeen listalla on huomattavasti tasaisempaa ja Salminen on vaikkapa tämän kauden maailmantilaston kakkostuloksesta 35 senttimetrin päässä. Yltääkseen mitaleille Salmisen täytyy parantaa ennätystään edelleen, mutta nainen on huippukunnossa ja nappihyppy voi riittää todella pitkälle.

”Villit kortit”

Vaikkapa nopeutta, voimaa tai kestävyyttä vaativissa lajeissa yllätykset ovat aina mahdollisia, mutta viime kädessä ennen kisoja tehdyt tulokset korreloivat keskimäärin sen kanssa millaisia tuloksia urheilijat ovat aiemmin kyenneet tekemään. Siirryttäessä enemmän taitopainotteisiin lajeihin marginaalit kasvavat merkittävästi ja käytännössä kuka tahansa kisoihin tiensä selvittänyt voi yllättää. Marko Kemppaisen kaltaiset yllätystarinat ovat urheilun herkullisia mausteita ja Suomen ryhmästä löytyy tälläkin kertaa useampi urheilija, jonka nappisuoritus oikeassa paikassa voi viedä kuinka pitkälle hyvänsä.

Eetu Kallioinen saavutti Suomelle maapaikan miesten skeet-ammunnassa saavutettuaan EM-pronssia Kroatiassa toukokuussa. Junioritasolla meritoituneelle Kallioiselle arvokisat olivat aikuisten tasolla ensimmäiset ja Suomella on nyt kaksi paikkaa skeetissä. Lari Pesonen sekä Kallioinen lähtevät kumpikin kisoihin haastajan roolissa, mutta Kallioisen saavuttama arvokisamitali on ollut harvinaista herkkua viime vuosina. Edellisten 15 vuoden aikana EM-tasolla mitalin makuun on näet päässyt vain jo mainittu Kemppainen. Flow-tilaan päästessään kummalla tahansa suomalaisista on edellytykset mennä hyvinkin pitkälle.

Viimeisin suomalainen kesäkisojen olympiavoittaja, 2008 Pekingissä kultaa juhlinut Satu Mäkelä-Nummela valmistautuu 50-vuotiaana jo neljänsiin olympiakisoihinsa. Trap-ampuja kantoi myös Suomen joukkueen lippua avajaisissa ja kokeneelle olympiakävijälle tavoitteena on päästä finaaliin. Uskoa antaa kokemuksen lisäksi se, että Mäkelä-Nummela paukutti vuonna 2019 ME-lukemat 123. Kovassa paikassa kokemus ja teot ratkaisevat ja tältä naiselta löytyy kumpaakin.

Matilda Castren edustaa Suomea golfissa ja 26-vuotiaan Castrenin otteet ovat olleet ennen kisoja upeita. Golfissa kärjen tasoerot ovat pieniä, joten oikeaan aikaan huipputasolla kulkeva peli voi kantaa todella pitkälle. Kesäkuussa Castrenista tuli ensimmäinen suomalainen, joka onnistui voittamaan LPGA-kiertueen osakilpailun ja Kaliforniassa saavutettua menestystä seurasi Turusta napattu Euroopan kiertueen osakilpailuvoitto. Mikäli naisen peli pysyy jatkossakin nähdyllä tasolla, ovat mahdollisuudet auki mihin tahansa.

Golf voi nousta suomalaisittain yllättävänkin suureen rooliin, sillä Castrenin lisäksi vaikkapa miesten puolen kaksikko Kalle Samooja & Sami Välimäki omaa potentiaalin nousta parhaana päivänään kamppailemaan aivan kärkisijoista.

Jokerit

Suomen olympiajoukkueessa on kaikesta huolimatta paljon urheilijoita, joiden nappipäivä voi riittää todella korkealle. Uinnissa Ari-Pekka Liukkonen ja Matti Mattson kilpailevat lajeissa, joiden kansainvälinen taso ja laajuus on häkellyttävä, mutta kummankin miehen kohdalla paikka finaalissa on huippusuorituksella realismia. Molempien kohdalta löytyy myös näyttöjä siitä, että kuntoa on todella kyetty ajoittamaan kauden kohokohtia varten joten yllätykselle on ilman olemassa mahdollisuus. Varsinaisiin mitalitoivoihin uimareita ei kuitenkaan voi lähtökohtaisesti laskea.

Painin nuori suurlupaus Arvi Savolainen on tehnyt nuorten sarjoissa todella komeaa jälkeä. Vaikka 22-vuotias Savolainen on huipputasolla vielä nuoren ja nousevan kyvyn roolissa, helpolla tätä tulevaisuuden nimeä ei kaada kukaan. Terveenä pysyessään Savolainen tulee olemaan tulevissa kisoissa Suomen ehdottomia kärkinimiä ja jo Tokiossa nuorukaisen otteet tulevat olemaan erittäin mielenkiintoista seurattavaa. 97 kilon sarjassa painiva, Lahden Ahkeraa edustava voimanpesä voi hyvinkin nousta pienten marginaalien kisoissa yllättäjäksi jo nyt.

Yleisurheilu

Senni Salmisen lisäksi muita varsinaisia mitalikandidaatteja Suomella ei voi suoranaisesti laskea olevan, mutta Suomen keihäänheiton alennustilasta huolimatta kenen tahansa miesten olympiaedustajan ennätyskaari voi riittää edelleen pitkälle. Lassi Etelätalo on kaikessa hiljaisuudessa ehtinyt kerätä jo kaksikin arvokisojen nelossijaa ja kun keihäänheiton arvokisojen tulostaso ei useinkaan ole ollut maailmantilaston kyseisen vuoden huipputulosten luokkaa, yksittäinen nappiheitto on perinteikkäässä suomalaislajissa edelleen kovaa valuuttaa.

Mielenkiintoista seurattavaa vähintäänkin tulevia arvokisoja ajatellen ovat myös vaikkapa Topi Raitasen, naisaitureiden, Ella Junnilan sekä Maria Huntingtonin edesottamukset. Aivan maailman valioiden joukossa kovimmat ovat oletettavasti vielä liian kovia, mutta Junnilan hallissa saavuttama arvokisamitali ja Raitasen komeat juoksut antavat kisakatsomoon rutkasti mielenkiintoista seurattavaa.

Kaiken kaikkiaan Suomen olympiajoukkue Tokion kisoihin on vielä haastajan roolissa, mutta ryhmässä on monta sellaista urheilijaa joilla on kehityksen jatkuessa edellytykset olla tulevissa arvokisoissa jo mitalitoivon asemassa. Nuori sukupolvi ei kuitenkaan ole hakemassa pelkkää arvokisakokemusta, joten myös suomalaisittain edessä on erinomaisen mielenkiintoinen kuukausi huippuluokan penkkiurheilua maailman urheilijavalioiden tarjoamana!